Blog indításán töri a fejét? Egy blog elindításának gondolata egyszerre lenyűgöző és félelmetes. Ha arra gondol, hogy emberek fogják olvasni az Ön által írt bejegyzéseket az egy leírhatatlan érzés. Egy blog elindítása kemény munkával jár és rengeteg buktatóval találkozhat az úton. Különösen akkor, ha az első blogját indítaná. Ebben a bejegyzésben szeretnénk hasznos útmutatóval szolgálni mindazoknak, akik komolyan tervezik egy blog elindítását, hogy elkerülhessék a buktatókat, továbbá pedig ahhoz, hogy eltudják indítani a saját blogjukat.

Mi is az a blog?

A blog egy olyan „weboldal”, amin különböző bejegyzések találhatóak. Ezek a bejegyzések általában kronologikus sorrendben jelennek meg az oldalon, ami általában úgy nyilvánul meg, hogy a legújabb bejegyzések vannak az elején.

Az egyik legnagyobb félreértés blog indítással kapcsolatban, hogy jó „írónak” kell lennie ahhoz, hogy sikeres blogja legyen. Ez természetesen egyáltalán nem igaz. Az emberek általában azért olvasnak blogoldalakat, hogy személyes nézőpontokról olvassanak különböző témákkal kapcsolatban. Továbbá, az is fontos, hogy nem kell az adott terület legnagyobb szakértőjének lennie ahhoz, hogy írhasson róla. Az emberek jobban szeretik a közvetlen, könnyen érhető és megereszthető, közvetlen stílusú írásokat.

Ahhoz, hogy sikeres blogger legyen nincs másra szüksége, mint szenvedélyre és elhivatottságra témával kapcsolatban, amiről ír.

Milyen okai lehetnek egy blog elindításának?

Pénzkeresés

Egy megfelelően üzemeltetett blog nagyon jövedelmező lehet. A legnagyobb előnye pedig, hogy bárhonnan végezhető, nincs helyhez kötve, csak egy laptopra és internetes kapcsolatra van szükség. Akár utazás közben vagy otthonról is könnyedén írhatjuk a blogunkat.

Saját történet megosztása

Egy blog segítségével megoszthatja a gondolatait a világgal. Akár az egész világgal is megoszthatja a történeteit, elképzeléseit.

Egy közösség felépítése

A blogolás nagyon interaktív műfaj, ha a blogján lehetőség ad arra a látogatóknak, hogy kommentet írhassanak a bejegyzései alá. Könnyű felépíteni egy olyan közösséget, akik azonos téma iránt érdeklődnek.

Tanítás

Egy másik gyakori oka a blogok indításának, hogy az ember tanítani szeretné az adott téma iránt érdeklődőket.

Termék/szolgáltatás értékesítésének támogatása

Egy blog, amiben bemutatja termékeit, szolgáltatásait, illetve azok előnyeit és felhasználási módjait a látogatóinak, nagymértékben növelheti azok értékesítésének valószínűségét.

Több látogató szerzése

Ha mások számára hasznos bejegyzéseket ír, akkor idővel, szépen lassan elkezdenek látogatók érkezni az oldalára. Így növelheti hosszú távon az oldalának látogatottságát.

Blog indítás lépései 

1. Döntse el, hogy miről szeretne írni

Válassza ki a témát, amiről írni szeretne. Fontos, hogy olyan témáról írjon, amit szeret és sokat tud írni róla. Hiszen egy sikeres blog rengeteg tartalmat kíván. Ne ijedjen meg, ha már más is ír arról a témáról, amiről Ön szeretne. Ezt fogja fel inkább jelnek, hogy az emberek érdeklődnek az adott téma iránt, ha már többen is írnak róla. Szimplán csak jobban és máshogy kell írnia, a saját stílusában a bejegyzéseit.

2. Válassza ki a domain nevét az oldalának

Egy jó blognévnek leírónak kell lennie, hogy az olvasók és látogatók csupán a blog nevéből tudják egyből, hogy miről is szól az adott blogoldal. Ha csupán egyetlen egy speciális területtel kapcsolatban ír bejegyzéseket, akkor érdemes azt az egy témát valamilyen módon belefoglalni az oldal domain nevébe.

3. Válassza ki a platformot a blogjának

Fontos a megfelelő platform kiválasztása blogja számára, hiszen ez nagymértékben meg fogja határozni a blogja sikerességét és jövőbeli kezelését is. Nagyon sok különböző platform van, amin elkezdheti a blogolást, de mind közül a legjobb és legnépszerűbb a WordPress. Mi ezt ajánljuk Önnek. A WordPress egy teljesen ingyenes tartalomkezelőrendszer.

4. Válassza ki a tárhelyszolgáltatóját

A tárhelyszolgáltató nem más, mint az a hely, ahol az oldala működni fog és, ami elérhetővé teszi a jövőbeli blogját az interneten.

5. Telepítse fel, vagy telepíttesse fel a WordPress-t a tárhelyére

Ha már megvan a tárhelye és a neve is az oldalának, akkor nincs más dolga, mint a WordPress feltelepítése a tárhelyére.

6. Az oldal kinézetének és designjának kialakítása

Válasszon ki egy ingyenes vagy fizetős WordPress témát, vagy bízzon meg egy fejlesztőt, dizájnert az oldalának kinézetének megtervezésével és lefejlesztésével.

Mennyibe kerül ma egy WordPress alapú blog elindítása?

Ha egy WordPress alapú blog elkészítési és elindulási költségeiről beszélünk, akkor érdemes két részre osztanunk a költségeket. Egyrészt vannak ismétlődő költségek és vannak egyszeri költségek.

Ismétlődő költségek

Ebbe a kategóriába tartozik a domain és a tárhelyszolgálató éves díja, vagy a blogon felhasznált előfizetéses (nem egyszeri díjas) kiegészítők pl. bővítmények, tartalomszerkesztők.

Egy domain átlagos éves költsége 2000-3000 forint körül szokott lenni.

A tárhely éves költsége pedig a tárhely méretétől, minőségétől függően 10 és 30 ezer forint között szokott alakulni.

Az egyéb, extra funkciókat ellátó eszközök éves előfizetői díja változó, általában nincs is rájuk szükség egy alap blog oldalnál, illetve nagyon sok ingyenes megoldás is létezik. Így ezeket nehéz előre meghatározni lehet 0 Ft is és több tízezer forint is lehet évente.

Egyszeri költségek

Ezek olyan költségek, amiket összesen egyszer kell kifizetnünk, ha blogot akarunk készíteni.

Ilyen lehet például, ha előre elkészített fizetős témát választunk, ezeknek egyszeri díja szokott lenni, általában 20 és 60 ezer Ft között mozognak bonyolultságtól és funkcióktól függően. Természetesen nagyon sok ingyenes használható téma is van, így ezzel a költséggel sem kell feltétlenül számolnunk.

További egyszeri költség lehet nem előfizetéses kiegészítők, bővítmények, eszközök vásárlása az oldalra. Ezeket sem feltétlenül szükséges megvásárolnia, hiszen, minden attól függ, hogy az oldalának valóban szüksége van rájuk, vagy sem. Így ez is 0 és több tizezer egyszeri költség lehet.

További költség lehet, ha nem tudja magának elkészíteni a blogját, és megbíz egy szakembert az oldalának az elkészítésével. Ennek az ára és díja változó, hiszen függ a fejlesztőktől, és a blog oldal funkcióitól és bonyolultságtól is.

Mennyi is az annyi?

Tapasztalataink alapján általában 100-150 ezer forintba került egy átlagos blogkészítés, de természetesen a funkcióktól, bővítményektől, eszközöktől és attól függően, hogy mennyire egyedi designnal és fejlesztéssel kell dolgozni az oldal elkészítése során ez az összeg eltérő is lehet.

blogkeszites arak tippek es tanacsok 2
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Gmail
  • LinkedIn

Hogyan építse fel a blogjának a tartalmát? 5+1 Tipp

A következőkben szeretnénk néhány tippet adni, amiket, ha betart, akkor nagymértékben növelheti a blogjának a sikerességét, forgalmát és látogatottságát.

1. Válasszon hangzatos nevet a blogjának

Fontos a megfelelő név kiválasztása a blognak. A legjobb, ha olyan nevet tud adni, ami utal a blog tartalmára és tematikájára. Ezt a nevet pedig fontos, hogy következetesen használja, ennek a névnek kell lennie a márkája az oldalának, így, ha bármilyen más platformon, területen megjelenik, mint például: Facebook, Twitter stb.., akkor ott is ezt a nevet használja.

2. Használjon kulcsszavakat a bejegyzéseiben

Minden bejegyzés megírása előtt fontos, hogy elvégezzen egy kulcsszókutatást az adott témához kapcsolódóan. A kulcsszókutatás segítségével megkapja, hogy milyen szavakra keresnek az emberek, milyen téma érdekli őket. Így, ha a kutatás után kapott eredményeket, szavakat felhasználja a bejegyzéseiben, akkor növelheti a blogjának a Google találati listáiban való megjelenéseit.

3. Használjon figyelemfelkeltő elemeket a bejegyzéseiben

Fontos, hogy a bejegyzéseiben figyelemfelkeltő elemeket használjon, amik megragadják a látogatók és olvasók figyelmét. Az egyik legjobb figyelemfelkeltő elem a hangzatos cím. A legtöbb látogató már a cím elolvasása után eldönti, hogy érdekli az adott bejegyzés, vagy sem. Ezért fontos, hogy körültekintően és megfelelően válasszuk meg a bejegyzéseink címét. Továbbá, fontos, hogy a cím tartalmazza a kulcsszót is, amiről a bejegyzésünk szól.

Másik figyelemfelkeltő elem lehet a különböző képek, grafikák használata a bejegyzésben. Ezekben nagymértékben javíthatunk a bejegyzésünk megjelenésen és összképen.

Sokkal barátságosabbá tehetjük a sok szöveget az oldalunkon, ha megfelelően elő tagoljuk a bekezdéseket, alcímeket használunk, felsorolásokat és különböző színeket, amikor szeretnénk valamit fontosat kiemelni a bejegyzésből.

4. Figyeljen oda a bevezetőre is

Egy jó bevezető meggyőzi az olvasót, hogy tovább olvassa a bejegyzést. A legtöbb blogban nem figyelnek oda a megfelelő bevezetőre, így a bejegyzéseikkel nem érik el a céljaikat, hiszen a látogatók hamar elhagyják a bejegyzést, mert nem tűnik számukra érdekesnek. Érdemes felsorolni, és rövid összegezni, hogy miről is fog szólni a bejegyzés. Próbáljuk kíváncsivá tenni a látogatót.

5. A látogatóknak hasznos tartalmat írjon

Ahhoz, hogy hosszú távon is sikeres legyen a blogja fontos, hogy egyedi és a felhasználok számára hasznos anyagokat, információt és tartalmat írjon. Nyújtson megoldást a problémáikra, ne csak felszínes információkat adjon nekik. Nyugodtan írja bele személyes véleményét, tapasztalatait is az adott témához kapcsolódóan, amiről ír.

+1 Tipp: Legyen érthető, használjon hétköznapi, könnyen érthető nyelvezetet az írásaiban

Kerülje a túlzottan bonyolult szakszavak használatát a bejegyzéseiben. Ha egy adott terület szakértőjévé válik az ember, akkor már könnyen észre sem veszi, ha olyan szakszavakat használ, amiket a laikusok vagy az adott témában kezdők nem értenek. Ha esetleg még is szakszavakat használna, akkor győződjön meg arról, hogy megfelelően elmagyarázza az olvasóknak a jelentését.

Segíségre van szüksége?

Keressen minket bizalommal, közösen megvalósítjuk elképzeléseit.

Olyan blogot készítünk Önnek amilyet megálmodott.

Hasonló cikkek


Pin It on Pinterest

Ossza meg ezt!